IMG 0226Blog

15 jaar Triple A Solutions

In Credit Management staan "the people" centraal

In 2008 vertrekken twee ondernemers op een onwaarschijnlijk avontuur. Ze richten een bedrijf op dat zich in een op dat moment weinig populaire niche in de Finance sector afspeelt: Credit Management. Triple A Solutions bestaat nu 15 jaar. Een goede gelegenheid om met de drie managing partners Erik, Thierry en Jean-Paul samen te zitten en te praten over hoe het allemaal begon – en waarom de opstart van hun onderneming geen evidente keuze was.

„Een bedrijf oprichten dat enkel aan Credit Management doet? In mijn omgeving raadde men mij daar stellig van af“, kijkt managing partner Erik terug. Samen met Thierry werkte hij op dat moment in een bedrijf met specialisatie in Finance en HR. Toen Erik met het idee voor een nieuw avontuur kwam, had zijn collega niet veel overtuiging nodig. „Ook ik was klaar voor een nieuwe uitdaging“, zegt Thierry. Die uitdaging was best een gewaagde stap. „Geen enkel ander bedrijf in België was op dat moment volledig op Credit Management gericht. Maar juist daarom zagen wij zo‘n groot potentieel.“

„Een bedrijf dat enkel aan Credit Management doet? Dat bestond nog niet in België.“

De ondernemers lieten er dan ook geen gras over groeien. Ze maakten een business plan op en amper een half jaar later, op 1 februari 2008, stapten ze het kantoor van hun nieuwe bedrijf binnen. „De eerste dag was een korte“, lacht Erik. „We hadden twee laptops besteld, en die deden het niet. Maar op dag twee waren we vertrokken“.

Triple A Solutions was een feit, maar het bedrijf startte met een lichte bagage. „We hadden geen enkele klant meegenomen. We begonnen helemaal van nul“, zegt Erik.

„De structuur brachten we wel mee“, vult Thierry aan. "En we hadden een duidelijk plan opgesteld. Nieuw was dat we dat plan zelf moesten financieren, en er zelf voor zouden instaan als het zou mislukken (lacht)“. 

„70 man in dienst hebben, dat leek absoluut utopisch“

Wat er allemaal kon mislukken, daar hadden de ondernemers zich tevoren geen illusies over gemaakt. Erik, Thierry en Jean-Paul, die er enkele maanden na de start bij kwam, hadden alle drie een sterke achtergrond in HR en Recruitment, met specialisaties in Finance en Sales. Ze wisten dus waar ze goed in waren, maar ook waar ze op dat moment nog geen experts in waren: Credit Management.

„Het allereerste wat we deden was een ervaren Credit Manager in dienst nemen. Die kreeg de opdracht een basisopleiding op te stellen om experts in het vak op te leiden“, vertelt Erik. Dat was de prille start van één van de toonaangevendste opleidingsprogramma‘s in Credit Management in ons land.

„Ons eerste salaris was 1.000€“.

Het drietal combineerde zijn knowhow en investeerde die in een niche waarin het potentieel zag. En het omringde zich met mensen die hun skills aanvulden. „Eén van onze eerste doelstellingen was om ooit 70 man in dienst te hebben. Dat leek toen absoluut utopisch“, zegt Erik.

Vandaag telt Triple A Solutions 250 medewerkers. Een ontwikkeling die 15 jaar geleden moeilijk te voorspellen was: „We hadden ermee gerekend om een jaar lang zonder inkomsten te moeten leven. Maar uiteindelijk konden we vroeger dan gepland ons een loon beginnen uit te keren. Een loontje, eerder: ons eerste salaris was 1.000€.“

Een passie voor Credit Management?

Credit Management was lange tijd een minder populaire specialisatie binnen Finance, die soms nog met vooroordelen van buitenaf kampt. Wat trok de ondernemers aan deze niche dan zo aan?

„Credit Managers zijn vaak communicatief, assertief, impulsief“.

Het antwoord van Erik verrast. “De Credit Managers met wie ik tijdens mijn loopbaan in contact kwam waren vaak communicatief, assertief, bij momenten impulsief. Daar konden wij ons alle drie wel in terugvinden. Misschien kozen we zo wel onbewust voor een gebied dat aansloot bij onze eigen persoonlijkheden.” Het clichébeeld van de boekhouder die enkel naar de cijfers kijkt, dat komt niet overeen met de realiteit van Credit Management: “Waren wij dat type geweest, was het bedrijf ook nooit van de grond gekomen.”  

“Waren wij allemaal typische boekhouders geweest,

was het bedrijf nooit van de grond gekomen.”

Maar dat is lang niet de enige reden waarom de partners achter Triple A Solutions een passie voor Credit Management ontwikkelden.

“We zijn alle drie salesmensen, maar ook ondernemers”, zegt Jean-Paul. “Net als onze klanten.” En daarin ligt een grote aantrekkingskracht voor de sales expert. “Bedrijven hebben cash nodig als brandstof. Precies dat bieden wij: de mogelijkheid om investeringen te maken en verder te groeien. Voor zo’n bedrijf gaat het echt om de essentie, en dat maakt ieder klantengesprek voor mij zo boeiend.” 

Credit Management maakt het dus mogelijk om mensen en bedrijven te helpen, en duidelijke resultaten te boeken. Thierry verwoordt het zo: “We bieden mensen echte oplossingen met meetbare impact. En dat vind ik nog steeds het écht leuke aan Credit Management.”   

Het woord “People” valt veel als de managers over Triple A Solutions praten. Waarom?

Jean-Paul: “Omdat we de mensen graag zien!” Het klinkt als een grapje, maar dat is het maar half. Het zijn de mensen achter de cijfers die het bedrijf maakten tot wat het vandaag is, beklemtoont Erik. “De echte waarde van een bedrijf ligt in je mensen, niet in je product. De mens kan zo veel verder boven zichzelf uitstijgen dan een product dat ooit zou kunnen. Nergens maak je zoveel onverwachte positieve ervaringen als wanneer je met mensen werkt.”   

“Ik zie collega’s die hier echt gelukkig zijn. En daar word ik ook gelukkig van.”

“Mensen evolueren”, beaamt Thierry. “We zien ze opleidingen volgen en inhoudelijk rijker worden. Ik zie collega’s die hier echt gelukkig zijn. En daar word ik ook gelukkig van.” Dat een medewerker niet altijd even voorspelbaar evolueert als een product, daar kunnen de managers goed mee omgaan. „Natuurlijk brengt in mensen investeren ook altijd een zeker risico mee”, zegt Thierry. “Maar dat is een risico dat we er graag bij nemen (lacht).”      

15 jaar zijn moeilijk in één zin samen te vatten. Daarom proberen de ondernemers het in één woord. Of toch bijna.

Erik: Als ik één woord moet kiezen om Triple A Solutions te beschrijven, dan blijft het dat: “People”. „Vaste waarde”, vult Jean-Paul aan. “Maar dat zijn er twee.” Ook het woord “referentie” is een sterke kandidaat: “We zijn de meest complete Credit Management dienstverlener in België. Je kan sneller opsommen wat we niet doen, dan wat we wél doen.”     

Tot slot: Waar zijn Jean-Paul, Thierry en Erik trots op? 

“Op AAA ben ik heel trots”, zegt Jean-Paul. “Op wat het vandaag is. En op het feit dat we elkaar al 15 jaar in de ogen kunnen zien.”

“No-nonsense, een professionele speler binnen de Finance wereld, maar niet té stijf.”

Thierry: “Vooral op onze cultuur. Dat de perceptie van buitenaf ook overeenstemt met hoe we onszelf zien: no-nonsense, een professionele speler binnen de Finance wereld, maar niet té stijf. Als wij jaarlijks met het team voor de lol een kerstsingle inzingen, dan spiegelt zo’n filmpje ook de realiteit weer. En die realiteit, daar ben ik trots op.”