Microsoft Teams image 35Blog

“Blote voeten horen niet thuis in een sollicitatiegesprek”

Sollicitatietips in 2022

Zo’n 100 eerste sollicitatiegesprekken voeren we maandelijks bij Triple A Solutions. Je kunt het dus zo gek niet bedenken, of ons Talent & Happiness Team heeft het al meegemaakt: van complottheorieën tot kandidaten in blote voeten. Gelukkig lopen de allermeeste kennismakingen wél goed. Onze recruiters geven enkele tips uit hun dagelijkse praktijk die zij belangrijk vinden in een gesprek.


Solliciteren vanuit je zetel

In de afgelopen twee jaren zijn er heel wat nieuwe uitdagingen bijgekomen. Zo vinden nu veel sollicitatiegesprekken digitaal plaats. Je kan dus tijdens het videogesprek gewoon in je zetel blijven zitten, als je dat wil. Dat is natuurlijk een veel relaxtere setting dan wanneer je het kantoor van je potentiële werkgever zou bezoeken. Het sollicitatiegesprek lijkt zo wel steeds minder formeel te worden - maar is dat ook echt zo?

Een gelijkwaardige dialoog

Sollicitatiegesprekken zijn zeker en vast niet meer de stijve bedoening die ze ooit waren. Ze worden nu meer als een dialoog gezien waarbij twee – gelijkwaardige - partijen willen uitzoeken of ze met elkaar aan de slag willen gaan. Een beetje zoals op een eerste date. Daarbij kan er ook al eens een grapje gemaakt worden, of een beetje off-topic gepraat worden. Bij Triple A Solutions willen we in deze dialoog dan ook vooral jou als mens leren kennen: Wat drijft jou, wat verwacht je, waar wil je naartoe?

Wees jezelf!

Je laat je in zo’n gesprek dus best gewoon zo zien zoals je bent. Zo komen we er immers het snelst achter of we bij elkaar passen! Misschien juist daarom lijkt het in de praktijk echter soms moeilijk om de juiste houding te vinden; vooral in die nieuwe post-Corona omgeving, waarin de grenzen tussen het persoonlijke en professionele vaak wat vervagen.

Ons eigen Talent & Happiness Team geeft daarom enkele suggesties mee die ze haalden uit hun dagelijkse gesprekken met kandidaten. Dit zijn dus real life tips!De tips van Cindy

“Wacht even met roken of die SMS beantwoorden”

 • Rook je in je eigen woning? Dat is jouw eigen keuze en helemaal prima! Wacht wel best even tot ná je digitale gesprek om die sigaret op te steken of om te vapen. Roken associëren we onder andere met een pauze en dat past niet in de setting van een sollicitatiegesprek.
 • Niet elke werkervaring loopt zoals je het zou willen, en dat begrijpen we. Spreek echter niet té of enkel negatief over je vorige werkgever. Transparantie stellen we erg op prijs, je mag dus best eerlijk zijn. Denk er echter ook aan te benoemen wat je wél verwacht van je (nieuwe) werkgever!
 • Laat je gsm tijdens een interview aan de kant en zet hem liefst op stil. Zo kom je niet in de verleiding om midden in het gesprek je nieuwe berichten te checken.


De tips van Gwendy

“Je blote voeten hoeven we niet te zien”

 • Ga bij voorkeur aan een bureau of tafel zitten tijdens een videogesprek. Zo heb je meteen de juiste lichaamshouding en kom je professioneel over. Ga je in de zetel hangen of – we verzinnen het niet! – in kleermakerszit op de grond zitten, met blote voeten die naar de camera wijzen, komt dat niet goed over.
 • Ook hier: zorg dat er eventjes geen afleidende factoren* zijn zodat je je helemaal op je gesprekspartner kunt focusseren en geïnteresseerd blijft overkomen. 
  *Dat kunnen toestellen, huisdieren, kinderen of echtgenoten zijn :)


De tips van Ruth

“Bereid je voor, en denk daarbij verder dan je loonpakket”

 • Bereid je voor door alvast wat meer te lezen over de functie en het bedrijf waarvoor je het gesprek aangaat. We snappen dat je soms even de weg kwijtraakt tussen alle aanbiedingen. Een half uur voor het gesprek nog eens even opfrissen waarvoor je gaat samen zitten, kan daarom al een groot verschil maken.
 • Een goede voorbereiding maakt ook dat je enkele gerichte vragen kan voorbereiden. Dat toont ons dat je oprecht geïnteresseerd én intrinsiek gemotiveerd bent!
 • En nog een extraatje: Vermijd bij je vragen wel om eenzijdig op het loonpakket te focussen ;)


De tips van Stéphanie

“Gebruik je eigen woorden”

 • Je voorbereiding kan je in drie luiken opdelen: De job – De firma – Jij. Schrijf je voor elk van die luiken best even op wat je wil vertellen of vragen, zodat je er tijdens het gesprek niet meer moet beginnen over na te denken.
 • Ookal bereid je je schriftelijk voor, gebruik je eigen woorden. We verwachten geen formele taal die helemaal niet bij jou past. Het liefst horen we het gewoon van jou!

Voel je je helemaal klaar voor een gesprek met ons? Cindy, Gwen, Ruth en Stéphanie kijken er alvast naar uit!Lees hier wat voor soort jobs wij aanbieden
Hier kan je zien hoe het is om bij Triple A Solutions te werken